Vezi cuprinsul articolului:
Vrei să îți cumperi cel mai bun aragaz, dar nu știi pe care să-l alegi? Te întelegem perfect! Sunt mii de modele pe piață, însă cum îl selectezi pe cel potrivit nevoilor tale? Ei bine, în acest articol ne-am propus să îți prezentăm cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont. În plus, ți-am ușurat deja munca și îți vom arăta care sunt cele mai populare aragazuri!
Top aragazuri și Reduceri
Te invităm să descoperi topul celor mai bune aragazuri și să vezi reducerile oferite de magazine. Dă click pe pictograma dorită pentru a vedea produsele.
Cum alegi cel mai bun aragaz?
Pentru a alege un aragaz potrivit nevoilor și casei tale, trebuie să iei în calcul o mulțime de aspecte, inclusiv numărul membrilor ai familiei, volumul zilnic de gătit, designul electrocasnicului, dar și spațiul din bucătărie!
Tipul de aragaz
Când vorbim despre tipul de aragaz, ne referim în general la tipul de alimentare al acestuia. Există trei mari categorii, pe care le poți descoperi în rândurile de mai jos.
Pe gaz
După cum probabil ți-ai imaginat deja, majoritatea aragazelor vin cu tipul de alimentare pe gaz. Vorbim despre sute de modele, deci cu siguranță vei avea de unde să alegi. Acestea sunt cele clasice, care folosesc flacără atât în ceea ce privește plita, cât și în ceea ce privește cuptorul.
Electric
Aici vorbim despre modele ce funcționează strict pe curent electric, atât în ceea ce privește plita, cât și în ceea ce privește cuptorul.
Ele sunt recomandate bucătăriilor moderne și în special zonelor în care racordarea la gaze nu este posibilă, iar utilizatorii nu doresc folosirea unei butelii.
Mixt
Aragazele mixte sunt de mai multe feluri. Acestea pot avea plită electrică/cuptor pe gaz, cuptor electric/plită pe gaz, plită electrică și pe gaz în același timp și orice altă combinație similară.
Totul ține de preferințele utilizatorilor! În funcție de zona de gătit pe care o dorești să fie electrică, poți opta pentru un astfel de produs.
Alimentarea
Un aragaz poate fi alimentat cu gaz sau electric. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că există modele care dispun de ambele variante. Spre exemplu, poți găsi un aragaz ce dispune de un cuptor pe gaz, dar plita să fie electrică, sau invers.
Cele mai convenabile sunt aragazele alimentate pe gaz, însă dacă nu dispui de acesta, va trebui să te orientezi către unul electric sau să-l folosești împreună cu o butelie.
Numărul de arzătoare
După cum bine știi, cele mai multe aragaze au 4 arzătoare, însă există și modele cu 1, 2 sau 3. Produsele mai mari pot veni și cu peste 4 arzătoare. Alege electrocasnicul ținând cont de nevoi și spațiu!
Modul de aprindere
Pe piața de specialitate mai există un număr mic de modele ce nu dispun de aprindere electrică pentru plită sau cuptor, așadar îți recomandăm un model care deține această funcție comodă!
Funcțiile
În vedere trebuie să mai ai și ce funcții oferă aragazul pe care vrei să-l achiziționezi. Cele mai comune și folositoare dintre ele sunt Rotisorul și Grill-ul, dar și programul special pentru pizza ori gătirea cu aburi.
Designul
Majoritatea aragazelor sunt fabricate din inox. Ele vin în mai multe culori, însă cele mai comune dintre ele vor fi albe. Poți să alegi de altfel modele ce au un capac din sticlă sau din inox, după preferințe. Cele din sticlă oferă totuși o curățare mai facilă, dar sunt în același timp și ceva mai pretențioase.
Lățimea
Cele mai multe aragazuri au o lățime de 50 cm, fiind urmate de cele care măsoară 60 cm. Aici vorbim despre clasicele modele, cele pe care le utilizăm zi de zi. Totuși, pe piață există mii de produse, deci vei găsi dispozitive ce au o lățime de la sub 30 cm și până la 150!
Cum folosești corect aragazul?
- Respectă întotdeauna indicațiile producătorului;
- Ai grijă ca flacăra să nu fie prea tare, există riscul să arzi mâncarea, recipientul de gătit și, mai ales, există riscul unui incendiu;
- Dacă aragazul nu deține funcția de oprire automată a gazelor, asigură-te întotdeauna că flacăra nu s-a stins accidental sau că ai oprit toate ochiurile;
- Aprinderea cu chibritul: apropie-te cu bățul de arzător, apoi dă drumul ușor gazelor;
- Aprinderea electrică: ține apăsat butonul ce produce scânteia, apoi dă drumul ușor gazelor.
Cum ai grijă de aragazul tău?
- Curăță aragazul periodic! Ai grijă să folosești doar substanțe speciale, în funcție de material;
- Nu folosi bureți de sârmă pentru curățarea aragazului și alte materiale abrazive, deoarece există riscul să îl zgârii;
- Nu neglija curățarea interiorului cuptorului. Acolo, depunerile sunt cele mai multe datorită spațiului închis;
- Nu monta aragazul lângă o sursă de apă. Dacă spațiul nu permite altfel, atunci asigură-te că acesta nu va fi udat constant;
- Asigură-te întotdeauna că duzele de gaz nu vor fi blocate de murdărie!